Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ..ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ



Διάσημοι κυνηγοί 

Είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό να είμαστε στον στόχο «πολιτισμένων», αντικυνηγών , πιστεύω παρ όλα αυτά ότι ο οικολόγος μπορεί να συμπράξει με τον κυνηγό και το δικαίωμα της «διαχειρίσεις των θηραμάτων» να γίνεται πιο σωστά και να εξαλειφθεί κάποτε η καχυποψία και η έχθρα μεταξύ μας…



Αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας το κυνήγι και υποχρέωση μας να ξεριζωθεί το «καρκίνωμα» της λαθροθηρίας. που επιτέλους το κράτος πρέπει να αναλάβει γενναία!
Επειδή ένα από τα αγαπημένα επιχειρήματα των αντικυνηγών είναι ότι είμαστε «κακοί άνθρωποι και κομπλεξικοί», παρ όλο ότι προερχόμαστε απ όλα τα κοινωνικά στρωματά , σκέφθηκα ότι καλό θα ήτανε μια αναφορά σε εξέχοντα άτομα που ήτανε «μανιώδεις» κυνηγοί, χαρακτηριστικό είναι ότι είναι κάτι που χαρακτηρίζει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρωματά.!
Βασιλείς, πρωθυπουργούς, δικτάτορες …(δεξιούς αριστερούς)… συγγραφείς μουσικούς στρατιωτικούς. κλπ.
Πιο κάτω αναφέρω μερικούς χαρακτηριστικά ενώ στέκομαι σε ορισμένες αναφορές που θεωρώ σημαντικές!

Charles DarwinCharles Robert Darwin ( 1809 – 1882)
Παρ όλο ότι ήταν ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε με το ζωικό Βασίλειο όσο κανένας άλλος και το μελέτησε ήταν φανατικός κυνηγός και του άρεσε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του κυνηγώντας!



stmcuin copy

Steve McQueen (1930 -1980)
Μανιώδης κυνηγός..



tito
Tito
(1892 – 1980)
Διέθετε δικές του ρεζέρβες για να κυνηγάει αποκλειστικά και μόνος του και μάλιστα η οργάνωση της Γιουγκοσλαβίας κυνηγετικά έγινε δικιά του πρωτοβουλία και απέφερε δις. από κυνηγούς και διπλανών χωρών!


Gary Cooper και Clark Gable σε κυνήγι
Gary Cooper και Clark Gable σε κυνήγι
Gary Cooper(1901-1961)
Γεννημένος σε ένα ράντς της Μοντάνα ήταν φανατικός κυνηγός και εξαίρετος καβαλάρης!





dumasDumas Alexandre (1802 -1870)
Φανατικός κυνηγός, χαρακτηριστικό ότι επειδή ήταν 1.95 μ και σωματώδης, έπαιζε βάζοντας τα δυο δάκτυλα στις οπές του δίκαννου και το κράταγε σε οριζόντια θέση!



Hemingway-bird-hunting-1940sErnest Hemingway (1898 – 1961)
»Eίναι ανυπέρβλητη η αίσθηση να κυνηγάς κάτι που μόνο εσύ ξέρεις πόσο επιθυμείς για αρκετό χρόνο, να καταλαβαίνεις ότι σε κοροϊδεύει και παίζει μαζί σου το θήραμα και στο τέλος της ημέρας να έχεις αποτύχει, το να συνεχίζεις να κυνηγάς έχοντας πάντα την αίσθηση ότι αργά η γρήγορα θα τα καταφέρεις και ότι η τύχη θα αλλάξει και η ευκαιρία που περιμένεις θα παρουσιασθεί»
Ρωτάω ..ποιος από εμάς δεν έχει ζήσει αυτά που περιγράφει ο Χέμινγουεη! Κυνηγό τον έκανε ο πατέρας του , χειρουργός μαιευτήρας, κυνηγός και ψαράς .

TeddyRooseveltTheodore Roosevelt (1858 – 1919)
Βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη , φανατικός κυνηγός, φυσιολάτρης, βοήθησε στο μέγιστο να γίνουν τα Πάρκα της Αμερικής..!!
Το 1887 ο Ρούζβελτ ίδρυσε το Boone and Crockett Club μαζί με το οποίο αναπτύχθηκε και το Camp Fire Club των οποίων οι βασικές αρχές ήταν και ακόμα είναι σε ισχύ!
1)Η φυσική κληρονομιά δεν μας ανήκει και δεν μπορούμε να την κάνουμε ότι θέλουμε , η φύση παραλήφθηκε για να την προσέχουμε τώρα και στο μέλλον πρέπει να είμαστε άξιοι να την παραδώσουμε σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς!
2)»είναι καθήκον κάθε ανθρώπου που του αρέσει να βρίσκεται στην ύπαιθρο και να ΚΥΝΗΓΑ να υποστηρίζει την προστασία των δασών , και των θηραμάτων…

Nicolo_MachiavelliNiccolo Machiavelli (1469 -1527)
Άλλος ένας «τιποτένιος» που ήταν φανατικός κυνηγός είχε αγοράσει κοντά στην Φλωρεντία τεραστία έκταση γης και εκεί κυνηγούσε μόνος του!



220px-Giuseppe_Garibaldi_(1866)Giuseppe Garibaldi (1807 -1882)
Έχει μείνει χαρακτηριστική η φράση του σε φίλο όταν γύρισε από την Ν. Υόρκη που ήταν σε εξορία «σκέφτομαι να φύγω για την Σαρδηνία να δω τι κάνουν οι μπεκάτσες!»



istIvan Sergeevic Turgheniev (1818 – 1883)
Ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς που ο Χάμινγουεη και ο Τολστόι θεωρούσανε τον κορυφαίο Ρώσο συγγραφέα!
“»Αυτή την στιγμή τα τσόνια σταματάνε να κελαηδάνε ,οι σπίνοι και τα σπουργίτια… σκοτεινιάζει ακόμα πιο πολύ… τα δένδρα γίνονται μάζες σκούρες και τα άστρα αρχίζουν να λαμπυρίζουνε… τώρα όλα τα πουλιά κοιμούνται τίποτα δεν ακούγεται… ακόμα μια φορά πάνω απ όλα ήρθε η ηρεμία και η σιγή, εκείνη την στιγμή η καρδιά πάει να σπάσει από την αγωνία..(αλλά αυτό μόνο οι κυνηγοί θα το καταλάβουν) μέσα από την βαθιά σιγή απότομα ακούγεται το χτύπημα των φτερών μιας ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ λυγίζοντας με χάρη το μακρύ της ράμφος πετάει γλυκά πίσω από ένα δένδρο για να συναντήσει την ντουφέκια μας»..(τότε το καρτέρι επιτρεπόταν.. άλλοι καιροί! )

VerdiGiuseppe Verdi
Άλλο τέρας φανατικός κυνηγός ..πως μπορούσε να ήταν άραγε τόσο «γλυκός» σε αυτά που έγραφε και στην κληρονομιά που μας άφησε! ενώ ήταν και κυνηγός….
Θα μπορούσα να συνεχίσω… αλλά νομίζω ότι αρκούν αυτοί άνθρωποι από όλες τις εποχές τουλάχιστον ανέφερα αυτούς που είναι κάποιος πιο σύγχρονοι.. όπως βλέπουμε όλοι ήταν όλοι «τέρατα».. «αδαείς» ..»αμόρφωτοι» ..»κομπλεξικοί»..!!! κλπ το κυνήγι είναι ζωή.. είναι μέρος της φύσης ..ο κυνηγός, ο αληθινός κυνηγός, είναι αυτός που ενδιαφέρεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για την διατήρηση του θηράματος…
ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ και ας ήμαστε περήφανοι γι αυτό που είμαστε και μόνο εμείς μπορούμε να νοιώσουμε.!
Κ. Γκριτζάλας
http://www.e-artemis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου