Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Γιατί το κυνήγι του αγριόχοιρου έχει την πρωτιά στα κυνηγετικά ατυχήματα

http://www.ihunt.gr/content/giati-kynigi-toy-agriohoiroy-ehei-tin-protia-sta-kynigetika-atyhimata


Την πρώτη θέση με τα περισσότερα ατυχήματα χρεώνεται εδώ και 30 χρόνια το κυνήγι του αγριόχοιρου. Γι' αυτό θα πρέπει να εντοπισθούν τα αίτια που τα προξενούν, να παρθούν μέτρα, ούτως ώστε με την κατάλληλη πρόληψη να μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ατυχημάτων και, γιατί όχι, ακόμη και να τον μηδενίσουμε!
 
Ας κάνουμε την αρχή εν όψει της φετινής έναρξης να προτείνουμε τις λύσεις που θα αποτρέψουν αποτελεσματικά τα κυνηγετικά ατυχήματα. Εχοντας την εμπειρία πολλών ετών στο κυνήγι του αγριόχοιρου και στην προσπάθειά μου να συμβάλω στη μείωση των ατυχημάτων, θα επιχειρήσω να επισημάνω και να προβάλω τα στοιχεία που πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει και να λάβει σοβαρά υπόψη ένας γουρουνοκυνηγός.
 
Για να δούμε ποια είναι τα αίτια αυτά που οδηγούν το κυνήγι του αγριόχοιρου σε αυτήν την αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά τα κυνηγετικά ατυχήματα.
 
1. Ενας από τους σημαντικότερους λόγους είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των φυσιγγίων που χρησιμοποιούμε στον αγριόχοιρο έναντι των άλλων θηραμάτων. Ο αγριόχοιρος για να καταβληθεί χρειάζεται φυσίγγια μεγάλης ισχύος και βέβαια κατάλληλα όπλα. Επειδή δυστυχώς στην πατρίδα μας το σύνδρομο της οπλοφοβίας που διακατέχει όσους διοικούν αυτήν τη χώρα, στερεί από τον Ελληνα κυνηγό το κατάλληλο όπλο για να καταβάλει ευκολότερα τον αγριόχοιρο και περιορίζει τα κυνηγετικά ατυχήματα στο ελάχιστο, τον οδηγεί στο να χρησιμοποιεί όπλα και φυσίγγια ακατάλληλα με τα ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα. Η χρησιμοποίηση των δραμιών από τη συντριπτική πλειοψηφία νομίζω απεικονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λανθασμένη εικόνα.
Η διαφυγή εκατοντάδων τραυματισμένων αγριόχοιρων ύστερα από επιπόλαιες τουφεκιές μαρτυρούν την ακαταλληλότητα των φυσιγγίων τα οποία συμβάλλουν στα κυνηγετικά ατυχήματα. Τα όποια ψευτοεπιχειρήματα που κατά καιρούς επιχειρούνται από κάποιους συναδέλφους στην προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν τη χρησιμοποίηση των δραμιών, νομίζω ότι όλα τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών τους διαψεύδουν με απόλυτη σαφήνεια. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγορεύεται το ραβδωτό κυνηγετικό όπλο στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Αυτό νομίζω από μόνο του δίνει απαντήσεις σε όλους τους λάτρες των δραμιών.
 
2. Η ανευθυνότητα, η αδιαφορία και πολλές φορές η «τζάμπα» μαγκιά στο να μη χρησιμοποιεί κάποιος το πορτοκαλί γιλέκο, είναι μία από τις πολύ συχνές αιτίες στο κυνηγετικό ατύχημα. Το πορτοκαλί γιλέκο θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε κυνηγετική μας έξοδο, όπως π.χ. το όπλο μας, διότι όχι μόνον προστατεύει τη ζωή μας, αλλά μας προστατεύει και από έναν ανέλπιστο χαρακτηρισμό που μπορεί να μας βαραίνει σε όλη μας τη ζωή, αυτόν του ανθρωποκτόνου.
 
3. Αλλο ένα στοιχείο που συντελεί στην αύξηση του ποσοστού των ατυχημάτων στο κυνήγι του αγριόχοιρου, έναντι των άλλων θηραμάτων, είναι ότι το κυνήγι αυτό λόγω του βαθμού δυσκολίας απαιτεί τη συνεργασία πολλών κυνηγών μαζί. Ως ομαδικό κυνήγι απαιτεί συνεργασία πολλών συναδέλφων σε περιορισμένη έκταση, εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου με ειδικούς όρους και κανόνες για την επίτευξη του κοινού στόχου. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ποιο εύκολα μπορεί να προξενηθεί ένα ατύχημα όταν κάποιο μέλος της ομάδας είτε από αδιαφορία είτε από άγνοια κάνει κάποιο λάθος. Οι βασικότεροι παράγοντες που δημιουργούν ένα κυνηγετικό ατύχημα είναι ο ανελέητος ανταγωνισμός, ο χλευασμός των μελών μεταξύ τους και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στα μέλη μιας ομάδας. Τα αρνητικά στοιχεία που παρατηρούμε σε πολλές κυνηγετικές ομάδες είναι η αρχή της δημιουργίας ενός ατυχήματος.
 
4. Αναλύοντας με προσοχή όλα τα στοιχεία των τελευταίων είκοσι ετών, παρατηρείται άλλο ένα αρνητικότατο στοιχείο που απαξιώνει το κυνήγι. Βλέπουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα θανατηφόρα κυνηγετικά ατυχήματα είναι η λαθροθηρία. Πράγματι, αρκετά από τα ατυχήματα που δημιουργήθηκαν και καταγράφτηκαν στον μαύρο πίνακα είναι είτε σε καταφύγια είτε τη νύχτα με φώτα είτε σε καρτέρια κ.λπ. Νομίζω ότι είναι ντροπή και ξεφτιλισμός. Δείχνει την ανικανότητα και την ηλιθιότητα κάποιων... μικρών ανθρώπων.
 
 
5. Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, βλέπουμε να αυξάνεται κάθε χρόνο άλλο ένα αρνητικό ποσοστό στο κυνηγετικό ατύχημα εξαιτίας των επιθέσεων αγριόχοιρων σε κυνηγούς! Αυτό κατά την προσωπική μου άποψη οφείλεται σε δύο παράγοντες:
 
α) Ο υβριδισμός, εξαιτίας της γενετικής μόλυνσης είναι ο ένας παράγοντας και
β) η πολύ μεγάλη αύξηση των γουρουνοκυνηγών που οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Η έλλειψη όμως της εμπειρίας τους συντελεί στο να εμφανιστούν τέτοιου είδους ατυχήματα.
 
6. Και βέβαια το τεράστιο πρόβλημα που νομίζω ότι το γνωρίζουμε όλοι, αλλά ουδέποτε προσπαθήσαμε να το λύσουμε, μεταβιβάζοντας τις ευθύνες στους άλλους ώστε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η έλλειψη κυνηγετικής παιδείας και εκπαίδευσης είναι το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο κανένας δεν διαθέτει ούτε δευτερόλεπτο. Δεν αμφιβάλλει κανείς για τις ευθύνες που έχει πολιτεία, άλλωστε αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία είναι το τι κάνουμε εμείς... Πρέπει πάντοτε να μας υποχρεώνουν οι άλλοι να κάνουμε το πρέπον;
 
Σήμερα, αγαπητοί φίλοι, υπάρχουν τόσο πολλά και αξιόλογα μέσα που μπορεί ο καθένας από εμάς να μάθει ό,τι θελήσει. Μπορεί να αποκτήσει σπουδαίες γνώσεις για όποιο θήραμα θέλει, να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θηρεύεται το κάθε θήραμα, να μάθει τα μυστικά του, να μάθει τη βιολογία του. Παλαιότερα, για να τα μάθει αυτά ο κυνηγός, έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια καταβάλλοντας τεράστιο κόπο και βέβαια χρόνο. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να ενημερώνεστε διαβάζοντας και ψάχνοντας όσο περισσότερα στοιχεία μπορείτε. Πιέστε τους συλλόγους να διοργανώσουν εκπαιδευτικές ημερίδες και προσπαθήστε να παρασύρετε και άλλους φίλους και συναδέλφους που αδιαφορούν. Είναι κρίμα σε αυτήν την όμορφη δραστηριότητα να θρηνούμε θύματα. Η ανθρώπινη ζωή έχει πολύ μεγάλη αξία και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι για την εξασφάλισή της...
 
Δημήτρης Ευμοιρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου