Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ατσαλινα σκαγια στον Εβρο. Τι οριζει ο νομος.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΟΜΟΥ: Η.Π 37338/1807/Ε.103
Νόμος περί ατσάλινων σκαγιών
ΑΡΘΡΟ 8 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4
4. Μετά από τρία (3) έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης αυτής, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μολύβδου για την θήρα πτηνών σε πάσης φύσεως υγροτοπικά οικοσυστήματα
ΑΡΘΡΟ 11 ΚΥΡΩΣΕΙΣ
α. Διοικητικές κυρώσεις
α,β) πρόστιμο από 200-500ευρώ, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του άρθρου 8 (παρ. 3 και 4 )
α.γ) πρόστιμο από 100-300ευρώ, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του άρθρου 8 (παρ. 1,3 και 4)
β.1) Ποινικές κυρώσεις
β.β) Οι παραβάτες του άρθρου 8 (παρ.3 και 4), τιμωρούνται με φυλάκιση έως 2 μήνες και χρηματική ποινή
β.γ) Οι παραβάτες του άρθρου 8 (παρ. 1,2 και 4) τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα χρόνο και χρηματική ποινή
Υ.Γ. Υπάρχει ασάφεια προς τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του συγκεκριμένου νόμου στο άρθρο 11 στις παραγράφους (διοικητικές α,β και α,γ) και (ποινικές β,β και β,γ) όπως βλέπετε και πιο πάνω αναφέρεται δυο φορές στην παράγραφο 4 του άρθρου 8.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ ΓΙΑ ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΤΣΟΚ
ΠΡΟΣΟΧΗ!
• Πάνω από 3.5 χιλιοστά ατσάλινα σκάγια, δηλαδή No 2 και πιο χοντρά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φουλ τσοκ και δύο άστρα.
• Ο εξοστρακισμός των ατσάλινων σκαγιών είναι πολύ πιο επικίνδυνος και μεγαλύτερος από αυτόν των μολύβδινων. Προσοχή μην πυροβολείτε σε σκληρές και άκαμπτες επιφάνειες.
• Τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια ανεβάζουν μεγαλύτερες πιέσεις από αυτά με τα μολύβδινα και γι' αυτό τα όπλα θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα παλιά δίκαννα!
• Οι ιδιογομώσεις ή οι αναγομώσεις είναι πολύ επικίνδυνες, γιατί απαιτούνται ειδικά υλικά τα οποία δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Οπότε αποφύγετε κάθε τέτοια ενέργεια.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
• Επειδή τα ατσάλινα σκάγια είναι πιο ελαφριά από το μολύβδινα, χρειαζόμαστε δύο με τρία νούμερα πιο χοντρό σκάγι σε ατσάλινο. Για παράδειγμα Νο 3 μολύβι = Νο 1 ατσάλι ή Νο 5 μολύβι = Νο 2 ατσάλι
• Η συγκέντρωση με τα ατσάλινα σκάγια είναι μεγαλύτερη γι' αυτό θέλει πιο προσεκτική σκόπευση.
• Τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια σε όλες τις γομώσεις έχουν μικρότερο βάρος και μικρότερο αριθμό σκαγιών από τα μολύβδινα. Οι γομώσεις είναι στον απλό κάλυκα μέχρι 32 γραμμάρια, στο magnum μέχρι 36 γραμμάρια και στο super magnum μέχρι 42 γραμμάρια. Επειδή, ο αριθμός των ατσάλινων σκαγιών είναι μικρότερος, οι πιθανότητες καταβολής θηράματος είναι μικρότερες και επομένως πρέπει να μειώσουμε τις αποστάσεις που τουφεκάμε. Αυτό σημαίνει λιγότερα τραυματισμένα θηράματα όταν μειώνουμε τις αποστάσεις. Για να μειώσουμε τις αποστάσεις πρέπει να γίνεται χρήση ομοιωμάτων, όπως γίνεται στο εξωτερικό, κάτι που απαγορεύεται στην Ελλάδα.
• Το όπλο που η κάνη του είναι χωρίς βιδωτά τσοκ και είναι φουλ τσοκ ή 2 άστρα θα πρέπει οπωσδήποτε αν θελήσει να χρησιμοποιήσει πιο χοντρά σκάγια από το νούμερο 2, να κάνει μετατροπή το όπλο του ανοίγοντάς το σε 3 άστρα ή περισσότερο.
• Τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια θα έχουν προσιτή τιμή (περίπου ίδια με τα μολύβδινα)
• Υγρότοπος νοείται ό,τι έχει σταθερή και μόνιμη στάθμη νερού (δέλτα, έλη, ποτάμια, θάλασσες, λίμνες κλπ.)
Υ.Γ2 Ο νόμος είναι σε ισχύ από τις 6/10/2013

1 σχόλιο:

  1. Σε χωράφια που είναι πλημμυρισμένα θεωρούνται υδροβιοτοποι, εκεί μπορώ να κυνηγισω με μολυβένια σκαγια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή