Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η παιδεία του κυνηγού

 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Κάθε συνειδητοποιημένο μέλος της κυνηγετικής μας οικογένειας γνωρίζει τις βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την παιδεία του κυνηγού, αρχές που πρέπει να αποτελούν παράλληλα και τρόπο ζωής ο οποίος θα μεταλαμπαδεύεται και στις επόμενες γενιές.
Ο νέος κυνηγός πρέπει να διδαχτεί τους άγραφους νόμους, το κυνηγετικό ήθος και την αγωγή που επιβάλλεται να διακρίνει κάθε κυνηγό, το φιλότιμο και τη λεβεντιά που αναδύεται μέσα από την άσκηση της νόμιμης και βάση κανονισμών θήρας.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι βασικές αρχές που πρέπει να αποτελούν ταυτόχρονα και τρόπο ζωής του κυνηγού :
1.  Το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας
«Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Αυτή την τόσο διαδεδομένη και πολυειπωμένη άποψη, αν τη μετατρέψουμε σε βίωμά μας, έχουμε ήδη το χρησιμότερο μπούσουλα για τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας ως κυνηγοί. Εμπεριέχει όλες τις πτυχές του ρόλου μας, ως διαχειριστών του περιβάλλοντος και ως συνεχιστών της πιο αρχέγονης ανθρώπινης δραστηριότητας.
2.   Η ευθύνη της διαχείρισης των βιοτόπων
Δεν υπάρχει πιο μεγάλη απόδειξη του σεβασμού μας και της προσφοράς μας στο περιβάλλον από τη μέριμνα για την αειφορία των βιοτόπων. Στηρίζοντας πρωτοβουλίες διαχείρισης των τοπικών κυνηγετικών συλλόγων, χτίζουμε το μέλλον της δικής μας ύπαρξης και του κυνηγίου γενικότερα.
3.   Κανόνες ασφαλείας
Η εμπέδωση της ασφαλούς χρήσης των όπλων, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε κυνηγού. Κάθε κυνηγετικό ατύχημα δεν βάζει σε κίνδυνο μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά και τη διαιώνιση του ίδιου του κυνηγίου. Η ασφαλής χρήση των όπλων πρέπει να αποτελεί τον πρώτο και κύριο τομέα εμπειρίας και γνώσης που θα ενστερνιζόμαστε από τους παλιότερους και θα μεταφέρουμε στους νεότερους κυνηγούς.
4.   Ο χαρακτήρας μας είναι το πεπρωμένο μας
«Το πεπρωμένο μας είναι ο χαρακτήρας μας», έλεγε ο Κομφούκιος. Αυτή η αλήθεια μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος από το μέλλον του κυνηγίου βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Αν καθημερινά καταφέρνουμε να αποδειχθούμε αντάξιοι των περιστάσεων, τότε θα έχουμε το σημαντικότερο επιχείρημα να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει.
5.    Διαχωρίζουμε το αποτέλεσμα από τους αριθμούς
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα υπανάπτυξης από τον ανταγωνισμό σε αριθμούς θηραμάτων και από την υποβάθμιση της αρχαιότερης και ωραιότερης δραστηριότητας σε «τζόγο». Η εποχή που τα πολλά θηράματα αποδείκνυαν την ποιότητα του κυνηγού, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως κυνηγοί και να απολαμβάνουμε τη δική μας επαφή με τη φύση, είναι να υποκαταστήσουμε τη λατρεία των αριθμών με τη λατρεία της στιγμής. Να μάθουμε μ’ άλλα λόγια να «βιώνουμε τη στιγμή» και όχι το αποτέλεσμα. Η πληρότητα μέσα μας μπορεί να έρθει όταν κρατάμε ένα και μοναδικό θήραμα στα χέρια μας και παρατηρώντας το, αναλογιζόμαστε τους καρπούς που μας προσφέρει η φύση. Αντίθετα, την πληρότητα αυτή δεν μπορεί να μας την προσφέρει κανένας αριθμός θηραμάτων, γιατί πάντα θα υπάρχει ένας αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν.
6.   Σεβασμός στην ισοτιμία των θηραμάτων
Αφοσιωνόμαστε στο θήραμα που αγαπάμε και δεν απογοητευόμαστε όταν γυρίζουμε άπραγοι από μία κυνηγετική εξόρμηση. Όσο πιο δύσκολη είναι η απόκτηση ενός θηράματος, τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτάει αυτό για μας. Δεν υποτιμάμε κανένα θήραμα και δεν ασχολούμαστε με το κυνήγι του αν πραγματικά δεν μας θέλγει. Αν θεωρούμε μιζέρια ή υποβάθμιση να κυνηγήσουμε για παράδειγμα τσίχλες, επειδή δεν βρήκαμε φάσσες, είναι προτιμότερο να μην κυνηγήσουμε καθόλου. Γιατί για κάποιους οι τσίχλες είναι ο πολυπόθητος καρπός της φύσης που εμείς περιφρονούμε.
7.  Σεβασμός στην παράδοση
Ολόκληρη η αντικυνηγετική προπαγάνδα είναι προσανατολισμένη στο να ξεχάσουμε ή να διαγράψουμε τις ρίζες μας. Σαν κίνηση υπεράσπισης του κυνηγίου και της ύπαρξής μας ως κυνηγών, υπερασπιζόμαστε τις παραδόσεις του κυνηγίου, αποζητάμε την επαφή και τη γνωριμία μαζί τους και τις διαδίδουμε. Τις μεταφέρουμε στην επόμενη γενιά. Θυμόμαστε πάντα ότι αποτελούν τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για το αύριο.
8.  Οι κυνηγότοποι είναι ο «καθρέφτης» μας
Η επαφή μας με τα πιο απομακρυσμένα και πιο παρθένα κομμάτια της ελληνικής φύσης είναι ότι φαντάζει πιο απόκοσμο και πιο συναρπαστικό στους μη κυνηγούς. Παράλληλα όμως, αυτοί οι τόποι επίσκεψης που μας περιμένουν φορτωμένοι «δώρα», είναι και ο «καθρέφτης» μας. Είναι θεμιτό και σημαντικό για την άποψη που θα έχουν οι άλλοι για μας τους κυνηγούς, αν κάθε φορά αφιερώνουμε λίγο χρόνο μετά το κυνήγι σε «διορθωτικές κινήσεις» ασυνείδητων που πέρασαν πριν από μας από τον ίδιο κυνηγότοπο. Μαζεύοντας μια σακούλα σκουπίδια κάνουμε τη μεγαλύτερη προσφορά στο κυνήγι και στη φήμη του. Εννοείται, ότι συλλέγουμε τους πλαστικούς κάλυκες των φυσιγγίων. Η διάσπασή τους στη φύση έχει χρόνο υποδιπλασιασμού περίπου 200 χρόνια!
9.   Το αποτελεσματικότερο όπλο είναι η γνώση μας
Ανεξάρτητα αν η οπλογνωσία ή η κυνογνωσία μας έχουν κερδίσει περισσότερο, φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε και να διευρύνουμε τους ορίζοντες και τη γνώση μας γύρω από τη φύση και το κυνήγι. Συγκροτούμε έτσι αυθεντική κυνηγετική γνώση και μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα το κυνήγι από τους επικριτές του. Παράλληλα, μπορούμε ευκολότερα να συμβάλλουμε στη μεγιστοποίηση της κυνηγετικής πρακτικής και απόλαυσης.
10.   Σημαντικότερος παράγοντας καταξίωσης είναι η συνέπειά μας
Η προσωπική συγκρότηση και η αδιαλλαξία στις αρχές μας, αποτελούν σημαντικό όπλο απέναντι σε κάθε είδους επιβουλή του κυνηγίου. Είναι πολύ σημαντικό όταν τα δέλεαρ μιας μη νόμιμης και εύκολης κάρπωσης μεγάλου αριθμού θηραμάτων δοκιμάσουν να μας κερδίσουν, να προσπαθήσουμε εμείς να διαφυλάξουμε τις αρχές μας και να αποτελέσουμε αταλάντευτοι το υπόδειγμα και τη «ζωντανή προτροπή» προς άλλους, πιο ευάλωτους χαρακτήρες συγκυνηγών μας. Η στιγμιαία απόλαυση μιας εύκολης κάρπωσης έχει το τίμημα των παρατεταμένων ενοχών.
11.   Περιθωριοποιούμε τους παράνομους
Επιδεικνύοντας ανοχή στους κάθε λογής παρανομούντες, φαλκιδεύουμε και εμείς το μέλλον του κυνηγίου. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε το κυνήγι και τις συλλογικότητες σε κάθε επίπεδο. Αν κάποια απαγόρευση μας φαίνεται άδικη μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη θεσμική ακύρωσή της συλλογικά και δυναμικά. Οι ατομικοί δρόμοι της παρανομίας και του βολέματος, δείχνουν περιφρόνηση προς τους συγκυνηγούς μας, δυσφημούν το κυνήγι, αποτελούν νερό στο μύλο της αντικυνηγετικής προπαγάνδας.
12.  Αντιμετωπίζουμε την αντικυνηγετική προπαγάνδα
Ποικίλες οργανώσεις και συμφέροντα της «πράσινης ανάπτυξης» επιλέγουν ως εύκολο στόχο τη δραστηριότητα του κυνηγίου. Είναι υποχρέωση κάθε κυνηγού να υπερασπίζεται την ύπαρξη ως ανθρώπου της φύσης και ως ενεργού, βασικού κρίκου της βιολογικής αλυσίδας της πανίδας. Η γνώση, η συγκρότηση και η προώθηση τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας, δεν είναι απλά θεμιτή, αλλά χρέος μας. Είμαστε οι θεματοφύλακες της πιο αρχέγονης ανθρώπινης δραστηριότητας και οφείλουμε να παλέψουμε για τη διαιώνισή της και σε πρακτικό, και σε γνωσιακό και σε κοινωνικό – θεσμικό επίπεδο.
13.  Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια
«Η αλήθεια είναι επαναστατική», έλεγε κάποια μεγάλη προσωπικότητα της ιστορίας. Έχουμε χρέος απέναντι στην αλήθεια σε κάθε έκφανση της κυνηγετικής μας καθημερινότητας. Στην καθημερινή επιχειρηματολογία μας, αποφεύγουμε την εξιδανίκευση καταστάσεων και προσώπων. Η κοινωνία των κυνηγών δεν αποτελεί την «αγία οικογένεια», όπως άλλωστε κανένας μαζικός κοινωνικός χώρος δεν είναι ομοιογενής και αλάθητος. Δεχόμαστε ότι στους κόλπους μας υπάρχουν καλοί, μέτριοι και κακοί. Αγωνιζόμαστε για την ηθική αναβάθμιση και την εκπαίδευση αυτών των τελευταίων. Ομολογούμε την ύπαρξή τους, χωρίς ούτε στιγμή να διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματα της κυνηγετικής οικογένειας.
14.  Είμαστε υποδειγματικοί με τους σκύλους – συντρόφους μας
Οι κυνηγοί ανήκουμε στη μερίδα εκείνη των κυνόφιλων, που προσφέρουν στους σκύλους τους ό,τι περισσότερο αγαπούν: την επαφή με τη φύση. Δεν τους υποβαθμίζουμε σε «έγκλειστα αντικείμενα συντροφιάς». Παρόλα αυτά, η κοινωνία έχει άλλες προσλαμβάνουσες και άλλα κριτήρια στην αξιολόγηση της συνέπειας και της στάσης μας απέναντι στους πιστούς τετράποδους συντρόφους μας. Όσο καλύτερη είναι η στάση μας απέναντί τους, τόσο ακυρώνουμε τις αντικυνηγετικές υστερικές φωνές περί «ζωντανών κυνηγετικών εργαλείων». Εξάλλου, είναι αναμφισβήτητο, ότι σ’ αυτούς τους συντρόφους μας χρωστάμε πάντα πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να τους προσφέρουμε.
15.    Προσφέρουμε γνώση και εμπειρία στους νεότερους
«Το κυνήγι εκλείπει δημογραφικά». Και αυτό δεν είναι μια γενικόλογη διαπίστωση, αλλά ένας υπαρκτός κίνδυνος. Όλο και λιγότεροι νέοι μπαίνουν τα τελευταία χρόνια στην κυνηγετική οικογένεια. Η λογική «όσο λιγότεροι μείνουμε, τόσο περισσότερος χώρος για τον καθένα» είναι και κοντόφθαλμη και απαράδεκτη. Μεταλαμπαδεύουμε τις ιδέες του κυνηγίου στους νεότερους. Αφιερώνουμε άοκνα χρόνο στη μύησή τους. Συμβάλλουμε στη δημιουργία της επόμενης γενιάς κυνηγών, μιας γενιάς ακόμη καλύτερης από την προηγούμενη.
16. Δεν αντιδικούμε για τα θηράματα
Δεν αντιδικούμε ποτέ για ένα θήραμα που άδικα διεκδικεί από μας κάποιος τρίτος.
Η ανωτερότητα χαρακτήρα και η ηθική στάση ζωής αξιολογούνται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού σε στιγμές ελευθερίας και έντασης. Εκεί που πραγματικά η προσποίηση υποχωρεί και ο πραγματικός μας εαυτός εκδηλώνεται ευκολότερα. Είναι στιγμιαία βαρύ να σου παίρνουν ένα θήραμα με δόλιο τρόπο, είναι όμως διαχρονική η ικανοποίηση της ανωτερότητας που κατάφερες να επιδείξεις.

ΠΗΓΗ: http://www.knf.gr

Φασιανος



Μήκος 56-63cm στο μέγεθος μεγαλόσωμης κότας. Το αρσενικό δεν συγχέεται με κανένα άλλο πουλί. Έντονα χρωματισμένο, με σκουροπράσινο κεφάλι και κόκκινα λειριά γύρω από το ράμφος και γενικά καστανόξανθο χρωματισμό, με ποικιλία αποχρώσεων.  Το θηλυκό είναι μικρότερο, γκριζοκαφετί, μοιάζει με πεδινή πέρδικα, ξεχωρίζει, όμως, εξαιτίας της μακριάς ουράς του. Απογειώνεται με θόρυβο κακαρίζοντας χαρακτηριστικά. Είδος επιδημητικό.

Ο λαγός και οι πονηριες του

 
Ο λαγός είναι από τα ενδημικά θηράματα της χώρας μας που γνωρίζουμε αρκετά καλά οι κυνηγοί που ασχολούμαστε μαζί του και πολλές φορές μας έχει προσφέρει αρκετά δυνατές συγκινήσεις.
 
Έχει μήκος 75 εκατοστά εκ των οποίων τα οκτώ ανήκουν στην ουρά του. Το βάρος του εξαρτάτε από την περιοχή και το τόπο που ζει και κυμαίνεται από 4-6 κιλά. Το τρίχωμα του αποτελείτε από κοντές τρίχες απαλής αφής και χρώματος στο πάνω μέρος καστανό-κίτρινο με μαύρα μεγάλα στίγματα και προς τα πίσω άσπρο. Το τρίχωμα σε κάποια από τα υποείδη μεταβάλλεται κατά την διάρκεια του χειμώνα και σε ένα από αυτά γίνεται τελείως λευκό.. Οι λαγοί των δασών είναι πιο σκούροι, από τους ομόλογους των πεδιάδων. Ο χρωματισμός γενικά συμφωνεί με το περιβάλλον που ζει. Τα μάτια του βαλμένα πλάγια είναι χρυσά. Προσφέρουν περιορισμένο πεδίο οράσεως από εμπρός. Επίσης χαρακτηρίζεται από τα αυτιά του, που είναι μακριά, με μαύρο συμπλήρωμα στις άκρες τους. Ο χαρακτηριστικός ρυθμός του ζώου οφείλεται στα πίσω πόδια του (ανάπτυξη). Τον συναντούμε από τους κάμπους, μέχρι ψηλά στα βουνά. Γενικά είναι ένα μοναχικό ζώο. Είναι ένα όμως από τα λίγα θηράματα αν όχι το μοναδικό, όχι μόνο με οξύ δείκτη ευφυΐας αλλά και με ένα πρότυπο οργανωμένης σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής ζωής. Ας δούμε όμως μερικές ιδιαιτερότητες του και κυρίως τις «πονηριές» του. 
 
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ 
 
Ο άνθρωπος στο πέρασμα του χρόνου, συνδέοντας διάφορα γεγονότα της ζωής του με την φύση και τα ζώα και κάνοντας ανάλογους παραλληλισμούς, φαίνεται να αδικεί - τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό - την εξυπνάδα του λαγού με την γνωστή λαϊκή παροιμία "λαγός την φτέρη έτριβε, κακό της κεφαλής του...".
Μέσα από μακρόχρονες παρατηρήσεις των «δασκάλων» μου στο κυνήγι του λαγού όσο και προσωπικές μου εμπειρίες, διαπιστώσαμε ότι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των λαγών  που μετράτε στην παλάμη του ενός χεριού, συμπεριφέρεται κάπως απρόσεκτα, προσδίδοντας την θέση του. Ποσοστό σαφέστατα αμελητέο για να αποδοθούν ευθύνες ή μομφές στο πανέξυπνο θήραμα πως συμπεριφέρεται επικίνδυνα για τον εαυτό του. Για παράδειγμα, η προτίμησή του να κρύβεται σε στάνες και μαντριά και να βόσκει κοντά στα άκακα γιδοπρόβατα μάλλον δείχνει εξυπνάδα. 
 
ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ 
 
Ο λαγός έχει πάρα πολλούς εχθρούς. Από τους καταγεγραμμένους κυριότεροι είναι: τα κουνάβια, τα αρπακτικά (ημερόβια και νυχτόβια), η αλεπού, τα τρωκτικά, κ.λ.π.  Σ’ αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες βλαπτικές για την διαβίωση του λαγού, όπως η λαθροθηρία, τα τοξικά φυτοφάρμακα τα γεωργικά μηχανήματα και οι διάφορες ανεξέλεγκτες επεμβάσεις προς το περιβάλλον.  Ταξινομώντας τους εχθρούς του ως την επικινδυνότητά, μετά τον άνθρωπο ακολουθεί η αλεπού. Η τελευταία μάλιστα χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να ξεγελάσει το λαγό όπως: Καρτέρι σε μονοπάτια με πυκνή βλάστηση. Καρτέρι σε περιφραγμένους αγρούς. Καρτέρι σε μονοπάτια βραχώδους εδάφους. 
 
ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ 
 
Οι παλιοί κυνηγοί μου έλεγαν ότι αισθάνεται ήρεμος από τους ήχους των τροκανιών του κοπαδιού, τονίζοντας πως του αρέσει η παρέα. Βέβαια, διαισθάνεται ότι τα κυνηγόσκυλα δεν μπορούν - τουλάχιστον εύκολα - να ακολουθήσουν την οσμή του, που διαχέεται από την ύπαρξη της κοπριάς και των άλλων έντονων οσμών κοντά στο μαντρί. Ίσως, ακόμη, να διαισθάνεται ότι η απώθηση των λαγόσκυλων από τον τσοπάνη και τα τσοπανόσκυλα του παρέχει ιδανική προστασία.
 
Με νοτιά, αρκετή ζέστη ή ομίχλη, συνηθίζει να διαμένει κοντά σε σφιχτά υψώματα και τη ραχοκοκαλιά των πλαγιών. Προτιμά να μένει κοντά σε πηγή νερού προαισθανόμενος την αφόρητη ζέστη. Δεν διστάζει - εφόσον επικρατεί ησυχία - να επισκέπτεται την πηγή και τα την διάρκεια της ημέρας κάτω από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.
 
Το υπόλοιπο καιρό δεν συνηθίζει να πίνει νερό σε πηγές αλλά αρκείτε στους χυμώδεις βλαστούς και την πρασινάδα. Τοποθετεί το σώμα του στο γιατάκι - όταν φυσάει βοριάς - κοιτώντας προς νότο (προσήλια κρυψώνα) ενώ αντίθετα το τοποθετεί πλάγια στην βορεινή κρυψώνα. Όταν φυσάει νοτιάς, φροντίζει να έχει το σώμα του στα πλάγια προς την φορά του ανέμου.
 
Σε επικλινές έδαφος, το πρόσωπό του κοιτάζει προς το επικλινέστερο της πλαγιάς ή κάθετα προς την κλίση της, πάντοτε όμως σε συνάρτηση με τον άνεμο.  Κατά την περίοδο του θηλασμού, ευρισκόμενος συνήθως κοντά στα μωρά του, φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν τύχει και ξεφωλιαστεί από λαγόσκυλο ή τυχαία από άνθρωπο.  
 
ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
 
Συνηθίζει να κινείτε με ακρίβεια λεπτού ακολουθώντας προγραμματισμένη διαδρομή. Η διαδρομή που επιλέγει, θυμίζει κατά πολύ την συγκεκριμένη διαδρομή που εκτελεί το «Μετρό». Περνώντας από τα ίδια μονοπάτια για βοσκή ή τους τόπους όπου περνάει τις ώρες του. Με την ίδια χρονική ακρίβεια γίνεται και η επιστροφή του προς το γιατάκι του.
 
Παρεκκλίνει όμως την συγχρονισμένης διαδρομής του όταν διωχτεί από εχθρό (αλεπού, σκύλο, νυφίτσα κ.α.) και όταν βρίσκεται σε ώρες ζευγαρώματος. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνηθίζει να κινείτε νωρίτερα και να επιστρέφει αργοπορημένα στην κρυψώνα του. Σαν λογικό αίτιο ως προς την τελευταία διαπίστωση εκτιμάται η μικρή διάρκεια της νύχτας.
 
Ωστόσο, διατηρώ αρκετές επιφυλάξεις ως προς αυτήν την συλλογιστική, εξετάζοντας ακριβώς την αντίθετη περίοδο, εκείνη δηλαδή με την μεγαλύτερη διάρκεια της νύχτας. 
 
Ηλίας Μουλιστάνος για το iHunt.gr
Γεν. Γραμματέας Κ.Σ. Δοξάτου.
 
 
 

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Διεπρεψε πάλι η παρέα του Kυπρίνου (Ζελιου-Γκουζου)..!!!




Διεπρεψε πάλι η παρέα του Kυπρίνου (Ζελιου-Γκουζου)..!!!

Ποια θηραματα επιτρεπονται και ποτε.


ΛΑΓΟΣ :             ΑΠΟ 15/09 ΕΩΣ 10/01
ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ: ΑΠΟ 15/09 ΕΩΣ 20/01
ΜΠΕΚΑΤΣΑ:      ΑΠΟ 15/09 ΕΩΣ 28/02
ΦΑΣΑ:                 ΑΠΟ 15/09 ΕΩΣ 20/02
ΟΡΤΥΚΙ:             ΑΠΟ 15/09 ΕΩΣ 28/02

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.

Χρονια πολλα στο Στελιο, τη Στελλα και το Στεργιο!!!

Χρονια πολλα στο Στελιο, τη Στελλα και το Στεργιο!!!

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Βιολογια αγριοχοιρου.

Βιολογια αγριοχοιρου!

Ζει κατά μέσο όρο 10 χρόνια, σε σπάνιες περιπτώσεις φτάνει όμως και παραπάνω από 15. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει τα 170-200 κιλά. Έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή ενώ η όρασή του είναι περιορισμένη, αντιλαμβάνεται κυρίως την κίνηση και όπως τα περισσότερα θηλαστικά δεν βλέπει τα χρώματα. Το τρίχωμα του αποτελείται από δύο ειδών τρίχες, το κυρίως τρίχωμα είναι τρίχες μακριές, σκληρές και αραιές ενώ το πυκνό υπόστρωμα είναι τρίχες μαλακές και κοντές για να το προφυλάσσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το τρίχωμα αλλάζει δυο φορές το χρόνο, τον Οκτώβριο και τον Μάιο. Ο χρωματισμός του ποικίλλει ανάλογα τις εποχές, τις τοπικές γενιές και τον τόπο διατροφής του, από καφεκόκκινος, γκρι έως μαύρος. Είναι πολύ δυνατό ζώο και όταν τρέχει μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 40 km/h παρασύροντας τα πάντα στο διάβα του. Το κοντόχοντρο χαρακτηριστικό σχήμα του αγριόχοιρου οφείλεται στο δυσανάλογα μεγάλο σε μέγεθος κεφάλι του. Τα αυτιά του είναι σχετικά μεγάλα, τα οποία κινεί συνεχώς για να συλλάβει και τον πιο ανεπαίσθητο ήχο. Η μύτη έχει μακριά κατάληξη η οποία του επιτρέπει με την βοήθεια των δοντιών του να σκάβει προς αναζήτηση τροφής (ο «ζουρνάς» στην γλώσσα των κυνηγών). Οι 4 κυνόδοντες εμφανίζονται αμέσως μετά την γέννησή του. Οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας είναι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι απ' αυτούς της κάτω και όλοι έχουν διεύθυνση προς τα πάνω. Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερους κυνόδοντες από τα θηλυκά. Κλείνοντας οι σιαγόνες, η εξωτερική πλευρά των πάνω κυνοδόντων έρχεται σε επαφή με την εσωτερική πλευρά των κάτω. Το εύρος της τριβής των κυνοδόντων είναι διαγνωστικό στοιχείο της ηλικίας των ζώων. Στα ανήλικα είναι ανύπαρκτη και αυξάνει με την πάροδο των χρόνων. Ένας άλλος τρόπος να διαπιστωθεί εμπειρικά η ηλικία των ζώων μιας ομάδας είναι ο τρόπος που σκάβουν το έδαφος. Τα νεαρά άτομα σκάβουν ακανόνιστα, ενώ τα ενήλικα δημιουργούν συνεχείς κανονικές αυλακώσεις. Γίνεται επικίνδυνο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα μικρά του ή όταν είναι τραυματισμένο όπου στήνει και ενέδρες. Έχουν σημειωθεί έως και θανάσιμοι τραυματισμοί κυνηγών από αγριόχοιρους.
Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Η επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και ψοφίμια. Τα ψοφίμια είναι όμως συχνά πτώματα ζώων φορέων της τριχινιάσεως, ασθένειας που μεταδίδεται στον άνθρωπο, γι' αυτό το κρέας του αγριόχοιρου πρέπει να βράζεται καλά.

ΠΗΓΗ:  wikipedia.org

Χρονια πολλα Κατερινα!

Σημερα Τριτη 25 Νοεμβριου 2014 γιορταζει η Κατερινα. Χρονια πολλα!!!

Ο καιρος για την Τεταρτη!!





Καλος ο καιρος για κυνηγι αγριογουρουνου , αυριο Τεταρτη!
Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο -2 το πρωι εως 6 βαθμούς το μεσημερι, ευτυχως χωρις βροχες!
Καλη επιτυχια σε ολους!

http://www.weather.gr/gr/gr/kairos_Trigono_2976.aspx

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ατσαλινα σκαγια στον Εβρο. Τι οριζει ο νομος.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΟΜΟΥ: Η.Π 37338/1807/Ε.103
Νόμος περί ατσάλινων σκαγιών
ΑΡΘΡΟ 8 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4
4. Μετά από τρία (3) έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης αυτής, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μολύβδου για την θήρα πτηνών σε πάσης φύσεως υγροτοπικά οικοσυστήματα
ΑΡΘΡΟ 11 ΚΥΡΩΣΕΙΣ
α. Διοικητικές κυρώσεις
α,β) πρόστιμο από 200-500ευρώ, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του άρθρου 8 (παρ. 3 και 4 )
α.γ) πρόστιμο από 100-300ευρώ, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του άρθρου 8 (παρ. 1,3 και 4)
β.1) Ποινικές κυρώσεις
β.β) Οι παραβάτες του άρθρου 8 (παρ.3 και 4), τιμωρούνται με φυλάκιση έως 2 μήνες και χρηματική ποινή
β.γ) Οι παραβάτες του άρθρου 8 (παρ. 1,2 και 4) τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα χρόνο και χρηματική ποινή
Υ.Γ. Υπάρχει ασάφεια προς τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του συγκεκριμένου νόμου στο άρθρο 11 στις παραγράφους (διοικητικές α,β και α,γ) και (ποινικές β,β και β,γ) όπως βλέπετε και πιο πάνω αναφέρεται δυο φορές στην παράγραφο 4 του άρθρου 8.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ ΓΙΑ ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΤΣΟΚ
ΠΡΟΣΟΧΗ!
• Πάνω από 3.5 χιλιοστά ατσάλινα σκάγια, δηλαδή No 2 και πιο χοντρά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φουλ τσοκ και δύο άστρα.
• Ο εξοστρακισμός των ατσάλινων σκαγιών είναι πολύ πιο επικίνδυνος και μεγαλύτερος από αυτόν των μολύβδινων. Προσοχή μην πυροβολείτε σε σκληρές και άκαμπτες επιφάνειες.
• Τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια ανεβάζουν μεγαλύτερες πιέσεις από αυτά με τα μολύβδινα και γι' αυτό τα όπλα θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα παλιά δίκαννα!
• Οι ιδιογομώσεις ή οι αναγομώσεις είναι πολύ επικίνδυνες, γιατί απαιτούνται ειδικά υλικά τα οποία δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Οπότε αποφύγετε κάθε τέτοια ενέργεια.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
• Επειδή τα ατσάλινα σκάγια είναι πιο ελαφριά από το μολύβδινα, χρειαζόμαστε δύο με τρία νούμερα πιο χοντρό σκάγι σε ατσάλινο. Για παράδειγμα Νο 3 μολύβι = Νο 1 ατσάλι ή Νο 5 μολύβι = Νο 2 ατσάλι
• Η συγκέντρωση με τα ατσάλινα σκάγια είναι μεγαλύτερη γι' αυτό θέλει πιο προσεκτική σκόπευση.
• Τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια σε όλες τις γομώσεις έχουν μικρότερο βάρος και μικρότερο αριθμό σκαγιών από τα μολύβδινα. Οι γομώσεις είναι στον απλό κάλυκα μέχρι 32 γραμμάρια, στο magnum μέχρι 36 γραμμάρια και στο super magnum μέχρι 42 γραμμάρια. Επειδή, ο αριθμός των ατσάλινων σκαγιών είναι μικρότερος, οι πιθανότητες καταβολής θηράματος είναι μικρότερες και επομένως πρέπει να μειώσουμε τις αποστάσεις που τουφεκάμε. Αυτό σημαίνει λιγότερα τραυματισμένα θηράματα όταν μειώνουμε τις αποστάσεις. Για να μειώσουμε τις αποστάσεις πρέπει να γίνεται χρήση ομοιωμάτων, όπως γίνεται στο εξωτερικό, κάτι που απαγορεύεται στην Ελλάδα.
• Το όπλο που η κάνη του είναι χωρίς βιδωτά τσοκ και είναι φουλ τσοκ ή 2 άστρα θα πρέπει οπωσδήποτε αν θελήσει να χρησιμοποιήσει πιο χοντρά σκάγια από το νούμερο 2, να κάνει μετατροπή το όπλο του ανοίγοντάς το σε 3 άστρα ή περισσότερο.
• Τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια θα έχουν προσιτή τιμή (περίπου ίδια με τα μολύβδινα)
• Υγρότοπος νοείται ό,τι έχει σταθερή και μόνιμη στάθμη νερού (δέλτα, έλη, ποτάμια, θάλασσες, λίμνες κλπ.)
Υ.Γ2 Ο νόμος είναι σε ισχύ από τις 6/10/2013

Γι' αυτό τον λένε και λαγό ...!!





Γι' αυτό τον λένε και λαγό ...!!

Παρέα Καβύλης...!!!







Παρέα Καβύλης...!!!

Λίγα από τα γουρούνια της παρέας του Νάκου και Τέου...!!






Λίγα από τα γουρούνια της παρέας του Νάκου και Τέου...!!