Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ναύπακτος: Κυνηγοί – κτήνη βασανίζουν συστηματικά μωρά αγριογούρουνα




Πηγή: Ναύπακτος: Κυνηγοί – κτήνη βασανίζουν συστηματικά μωρά αγριογούρουνα | www.zoosos.gr



Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να «αθλούνται» σκοτώνοντας ζώα είναι κάφροι. Οι κυνηγοί των οποίων τις φρικιαστικές πράξεις φέρνουμε στη δημοσιότητα σήμερα εδώ στο www.zoosos.gr είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι κανονικοί σαδιστές, βασανιστές ζώων, ανθρωπόμορφα κτήνη, αφού όπως αποδεικνύεται από τα βίντεο, που οι ίδιοι τράβηξαν, συστηματικά βασανίζουν μέχρι θανάτου μωρά αγριογούρουνα, είτε για να εκπαιδεύσουν τα κυνηγόσκυλα τους, είτε γιατί έτσι νομίζουν ότι μετριέται η ανδρεία τον 21ο αιώνα.
Ο Πολύκαρπος Σκ. (Κάρπος για τους φίλους του) κάτοικος Ναυπάκτου ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook τον Μάρτιο του 2012 μια σειρά από βίντεο που αποδεικνύουν τα αίσχη στα οποία μετέχει αυτός και η παρέα του.
Στα βίντεο - που έχουν σταλεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην αρμόδια Εισαγγελία - βλέπουμε αγριογουρουνάκια να αφήνονται να κατασπαράζονται από τα δόντια των σκύλων. Τα θηράματα βρίσκονται είτε μέσα στο δάσος, είτε σε περιφραγμένους χώρους που μοιάζουν με στάνες ή παράνομα εκτροφεία κυνηγόσκλων. Οι κυνηγοί, που φαίνονται και ακούγονται να γελάνε με το θέαμα προτρέπουν με τις εντολές τους τα σκυλιά να επιτεθούν στα νεαρά ή μικρόσωμα ζώα ξανά και ξανά.
Σε μια από τις περιπτώσεις σ' ένα πληγωμένο αγριογούρουνο οι κυνηγοί έχουν φορέσει θηλιά στο λαιμό και το σέρνουν έτσι στο έδαφος. Παράλληλα τα σκυλιά συνεχίζουν να το δαγκώνουν ανηλεώς υπακούοντας στις εντολές των αφεντικών τους.
Σε ένα από τα πλάνα ο κυνηγός πατάει με το πόδι του το κεφάλι του πληγωμένου αγριογούρουνου, που είναι ακόμα ζωντανό, ενώ τεντώνει παράλληλα τη θηλιά με την οποία το κρατάει. Τα σκυλιά συνεχίζουν να δαγκώνουν το θήραμα...

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ  http://www.zoosos.gr/article/4168/naupaktos-kunegoi-%E2%80%93-ktene-vasanizoun-sustematika-mora-agriogourouna


Σε αυτό το βίντεο τα κυνηγόσκυλα τα κρατάνε οι κυνηγοί από τα λουριά τους. Έτσι περικυκλώνουν το μικρό αγριογούρουνο και δίνουν εντολή στα σκυλιά να το ξεσκίσουν. Αυτό το βίντεο έχει διάρκεια 6 λεπτά προφανώς όμως το μαρτύριο του ζώου διαρκεί πολύ περισσότερη ώρα.
Πουθενά και σε κανένα από τα υπόλοιπα βίντεο στα οποία και πάλι βλέπουμε τα σκυλιά να επιτίθενται σε ζώα νεαρής ηλικίας, τα αγριογουρουνάκια – των οποίων το κυνήγι δεν επιτρέπεται – δεν βλέπουμε τελικά να τουφεκίζονται. Αντιθέτως αφήνονται να σπαράζουν, να ουρλιάζουν από τους πόνους, να σέρνονται με σχοινιά από το λαιμό.
Ίσως να τα αιχμαλωτίζουν και να τα μεταφέρουν σε ιδιόκτητο χώρο ώστε εκεί να συνεχιστεί το μαρτύριο τους και η εκπαίδευση των Κουνχάουντ, αφού αυτή είναι άλλη μια παράνομη τακτική που εφαρμόζεται από πάρα πολλούς κυνηγούς.
Νεκρά βλέπουμε μόνο τα μεγαλόσωμα αγριογούρουνα, όταν αυτά τα συγκεντρώνουν για να τα τοποθετήσουν στη σειρά και να φωτογραφηθούν με τη λεία τους. Προφανώς οι «μάγκες» με τις καραμπίνες «παίζουν» μόνο εξ αποστάσεως με τα ενήλικα αγριογούρουνα για λόγους ασφαλείας και εκεί αφήνουν μόνα τους τα κυνηγόσκυλα...
Ο Κάρπος όχι μόνο διαφημίζει τα σκυλιά ράτσας Κουνχάουντ, που έχει ή και εκτρέφει αλλά δημοσιεύει στο προφίλ του στο facebook και το τηλέφωνο του ώστε κάθε ενδιαφερόμενος που θα δει τα κατορθώματα των σκύλων του να σπεύσει.
Κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δεν αντέχει το φρικτό θέαμα και δεν αντέχει να ακούει τα ουρλιαχτά του ζώου καθώς ξεσκίζουν τη σάρκα του ξανά και ξανά τα κυνηγόσκυλα.
Φιλόζωοι, που εντόπισαν τα βασανιστήρια στο οποία ο Κάρπος και η παρέα του εφαρμόζουν συστηματικά κατά την κυνηγετική τους δραστηριότητα προς αυτά τα ανυπεράσπιστα ζώα, έχουν ήδη κάνει καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εις βάρος του και είναι βέβαιο ότι θα σχηματιστεί δικογραφία αφού ο βασανισμός ακόμα και των θηραμάτων σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 απαγορεύεται.
Μάλιστα σε μια από τις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει ο Κάρπος, την οποία και δημοσιεύουμε, βλέπουμε ένα νεκρό αρσενικό κόκκινο ελάφι (του οποίου το κυνήγι στην Ελλάδα απαγορεύεται) να βρίσκεται μέσα σ’ ένα αποθηκευτικό χώρο και ένας άνδρας περήφανος να κρατάει το ματωμένο πτώμα του από τα κέρατα... Από το ζώο λείπει το μισό πίσω του πόδι.
Το γεγονός ότι ανήλικος απεικονίζεται να κρατάει καραμπίνα και να προσποιείται ότι πυροβολεί το νεκρό αγριογούρουνο που είναι τοποθετημένο στην καρότσα ενός αγροτικού Ι.Χ. δείχνει το ποιόν των ανθρώπων αυτών και το τι διδάσκουν στα παιδιά τους.
Τα βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο τον Μάρτιο του 2012 αποδεικνύουν τα μαρτύρια των ζώων. Ένα από αυτά το δημοσιεύουμε στο κανάλι του www.zoosos.gr στο You Τube γνωρίζοντας πως το φρικτό του περιεχόμενο αντιβαίνει τους όρους οι οποίοι τίθενται από τη συγκεκριμένη εταιρία που φιλοξενεί στη δική της πλατφόρμα το οπτικό υλικό που ανεβάζουμε στο ίντερνετ.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα έχει ήδη στα χέρια της και ελπίζουμε σύντομα η υπόθεση να φτάσει και στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα. Οι πρωταγωνιστές θα κατηγορηθούν:
α) Για βασανισμό θηράματος κατά παράβαση του Δασικού Κώδικα.
β) Για εκτροφή και εκπαίδευση σκύλων για μονομαχία.
γ)Κακοποίηση του αγριογούρουνου γιατί επιτρέπεται μεν η ακαριαία θανάτωσή του αλλά όχι ο βασανισμός για διασκέδαση....



Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Γενναιόδωρη φέτος η φύση με τις λίμνες!

http://kynoclub.gr


Οι λίμνες μας γέμισαν με νερό. Το ωραιότερο δώρο της φύσης μάς δόθηκε φέτος απλόχερα, εξαιτίας των χιονοπτώσεων των προηγούμενων μηνών. Ακόμα και η Κορώνεια, που τα προηγούμενα καλοκαίρια είχε ουσιαστικά πάψει να υπάρχει, έχει φέτος δύο μέτρα νερού. Οι ποσότητες του νερού που εξακολουθούν να εισέρχονται στις λίμνες της Βόρειας Ελλάδας είναι τέτοιες, που σε πολλές περιοχές οι αρχές λαμβάνουν μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν πλημμύρες. Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση.
Οι Πρέσπες, η Κερκίνη, η Βόλβη, ακόμη και η Κορώνεια γέμισαν φέτος με νερό. «Το 2014 ήταν μια εξαιρετικά βροχερή χρονιά. Ακόμη και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είχαμε κάποιες δυνατές βροχές, με αποτέλεσμα η στάθμη της λίμνης να μην κατέβει πολύ» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Θοδωρής Ναζηρίδης, συντονιστής του φορέα διαχείρισης λίμνης Κερκίνης. «Στις αρχές Φεβρουαρίου είχαμε μεγάλες πλημμυρικές παροχές από τον Στρυμόνα, καθώς τα χιόνια στα βουνά της Βουλγαρίας έλιωσαν πρόωρα από τους νοτιάδες. Μέσα σε μια εβδομάδα η στάθμη της λίμνης ανέβηκε 3 μέτρα!». Η (τεχνητή) λίμνη Κερκίνης έχει τη δυνατότητα εκφόρτισης μέσα από το φράγμα της, ωστόσο η επιλογή αυτή δεν είναι απλή. «Πιο χαμηλά στον Στρυμόνα τα αναχώματα είναι υποτυπώδη και δεν μπορεί να γίνει παροχέτευση πολύ μεγάλων ποσοτήτων γιατί θα πλημμυρίσουν εκτάσεις. Ελπίζω πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Ανάλογη είναι η εικόνα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια. «Φέτος είχαμε το καλύτερο υδρολογικό έτος εδώ και χρόνια» λέει ο κ. Ηλίας Ντεκίρης, υπεύθυνος μελετών και έργων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας και Βόλβης. «Τα τελευταία 2-3 χρόνια το καλοκαίρι η Κορώνεια ξεραίνεται. Αυτήν τη στιγμή έχει στο βαθύτερο σημείο της δύο μέτρα νερό, τη μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και μια δεκαετία. Βοήθησαν βέβαια και κάποια έργα που έγιναν στο δυτικό της τμήμα. Ετσι, η περιοχή γέμισε με χιλιάδες άγρια πουλιά που έμειναν να ξεχειμωνιάσουν». Εντυπωσιακή είναι η εικόνα και στη Βόλβη. «Η Βόλβη δεν είχε ποτέ πρόβλημα.
Φέτος όμως έχει κι αυτή πολύ νερό – μάλιστα έχουν πλημμυρίσει πολλά χωράφια στις περιοχές της Μικρής και Μεγάλης Βόλβης, καθώς και στο δάσος της Απολλωνίας. Η εικόνα της είναι απλώς πανέμορφη».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις ακριτικές Πρέσπες. «Για πρώτη φορά αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε τέτοια εποχή το φράγμα που εκφορτίζει τη Μικρή Πρέσπα προς τη Μεγάλη Πρέσπα, γιατί φαίνεται ότι το νερό θα αυξηθεί πολύ» λέει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών Νίκος Γιαννάκης. «Είμαι πολύ χαρούμενος, διότι η εικόνα των λιμνών την άνοιξη θα είναι μοναδική».
«Μέχρι στιγμής, εφέτος, οι λίμνες και γενικότερα οι υδρολογικές λεκάνες έχουν δεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων, ενώ αυτό που αναμένεται ως το πιο ωφέλιμο είναι ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων από τα χιόνια» λέει η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου. «Οι εισροές λοιπόν έχουν οδηγήσει σε ανύψωση της στάθμης. Δυστυχώς όμως οι λίμνες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται μόνο ως “πολύ-χρηστικά” υδάτινα σώματα αγνοώντας τις υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρουν με πρωταρχική υπηρεσία την οικολογική τους ύπαρξη».
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η διαχείριση του νερού. Στην Κορώνεια, για παράδειγμα, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι περιορισμένα. «Μόλις σταματήσουν οι βροχοπτώσεις και αρχίσει η άντληση νερού από τους αγρότες, η στάθμη θα πέσει ταχύτατα» λέει ο κ. Ντεκίρης. «Ελπίζω να μην ξεραθεί και πάλι η λίμνη».
Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι Πρέσπες, που η διαχείριση γίνεται με υποδειγματικό τρόπο. «Την τελευταία δεκαετία, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών συστήθηκε η “επιτροπή διαχείρισης υγροτόπου”» εξηγεί ο κ. Γιαννάκης. «Πρόκειται για μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι: οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, η περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο φορέας διαχείρισης και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να καθορίσει τη μέγιστη στάθμη που θα αφεθούν να φθάσουν οι λίμνες, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι λειτουργίες της: να προλάβουν να αναπαραχθούν τα ψάρια στα υγρά λιβάδια, να απελευθερωθούν οι βοσκότοποι και τα χωράφια γύρω από τις λίμνες και να προστατευθεί το οικοσύστημα. Οσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, υπάρχει απόλυτη συμφωνία κάθε χρόνο, γιατί καταλαβαίνουν όλοι ότι υπάρχει κοινό συμφέρον».
Καμία βελτίωση στην Κάρλα
Δεν είναι όμως τα πράγματα τόσο αισιόδοξα σε όλες τις λίμνες της χώρας. Στην Κάρλα, που βρίσκεται υπό ανασύσταση, οι βροχοπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση. «Οι έντονες βροχοπτώσεις εισφέρουν στον ταμιευτήρα “υδρολογικές ενέσεις”. Οι αστοχίες και η παρατεταμένη ολιγωρία εκ μέρους των αρμοδίων φορέων (πρώην υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια Θεσσαλίας) φαίνεται να εντείνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση» λέει η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της λίμνης, Ιφιγένεια Κάγκαλου.
«Χαρακτηριστικά, την άνοιξη του 2014 ζήσαμε ένα πρωτοφανές γεγονός, όσον αφορά την τροφοδοσία της λίμνης Κάρλας από τον Πηνειό. Ενώ το αντλιοστάσιο του Πηνειού τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο παροχετεύοντας σημαντικές ποσότητες νερού, το νερό αυτό ποτέ δεν έφτασε στην Κάρλα. Κι αυτό, γιατί ο ΤΟΕΒ Πηνειού με τη χρήση πρόχειρων χωμάτινων φραγμάτων παροχέτευε σχεδόν όλη την ποσότητα του νερού για την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ανέλθει καθόλου η στάθμη της λίμνης. Οι αντιλήψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την ασφυξία της».

AΓΓΛΙΚΑ ΣΕΤΤΕΡ: Χρήσιμες συμβουλές για μια επιτυχημένη συμβίωση και κυνηγετική απόδοση!




Φώτο: Olaf & Ademaro Scipioni
Κείμενο-Φώτο: kynoclub.gr
-Τα Αγγλικά Σέττερ είναι τρυφερά, συναισθηματικά σκυλιά και άριστοι σύντροφοι παιδιών, αλλά χρειάζονται χώρο! Δεν μπορούν να ζήσουν δεμένα σε μια αλυσίδα ή στο μπαλκόνι και μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο δεν επαρκεί για τις ανάγκες τους σε άσκηση.
-Γενικά το Αγγλικό είναι πιο ήπιο από το Ιρλανδικό, ακόμα και το Γκόρντον – αλλά δεν ενηλικιώνεται πριν τα 3 χρόνια και μέχρι τότε, η φυσική του περιέργεια και η ανάγκη του για εξερεύνηση και παιχνίδι, μπορεί να το κάνουν αφόρητα κουραστικό σε λιγότερο δραστήριους κυνόφιλους.
-Από τα τέσσερα Σέττερ, το Αγγλικό έχει το πιο πλούσιο τρίχωμα, που απαιτεί και την περισσότερη φροντίδα. Χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα. Το κούρεμα με ψαλίδι απαγορεύεται γιατί θα κάνει το τρίχωμά του σκληρό και σγουρό για πάντα.
-Η φυλή έχει λεπτό, ευαίσθητο δέρμα και η παραμικρή αμυχή χρειάζεται σχολαστική περιποίηση.
-Τ΄ αυτιά πρέπει να καθαρίζονται εβδομαδιαία και  οι περιττές εσωτερικές τρίχες πρέπει ν΄ αφαιρούνται. Το τρίχωμα ανάμεσα στα δάκτυλα πρέπει να κόβεται κοντό γιατί αλλιώς μαζεύει λάσπες και σκλήθρες που μπορεί να τραυματίσουν το πέλμα.
-Αρκετά θηλυκά Αγγλικά σέττερ παρουσιάζουν αδράνεια (καθυστέρηση τοκετού) και αυτό μπορεί να επιφέρει το θάνατο των εμβρύων. Αν φθάσει η 63η μέρα της κύησης και ο τοκετός καθυστερήσει, ζητήστε από τον κτηνίατρο να επέμβει αμέσως.
-Ζωηρή άσκηση μπορεί ν΄ αρχίσει για τα κουτάβια μετά τους 6-7 μήνες. Μέχρι τότε, ένας δεκάλεπτος περίπατος τρεις φορές την ημέρα, κυρίως για κοινωνικοποίηση, είναι αρκετός.

Quark & Paris Eschini
-Τα Αγγλικά Σέττερ ζουν αρκετά χρόνια, αλλά μετά τα 7-8, καθώς μειώνεται η δραστηριότητά τους, έχουν τάση για παχυσαρκία (παρότι δεν είναι τόσο λαίμαργα όσο τα Ιρλανδικά). Διατηρήστε την καθημερινή τους άσκηση και μειώστε, σε λογικά πλαίσια, την ποσότητα τροφής, μειώνοντας και το ποσοστό των πρωτεϊνών γύρω στο 18 με 21%.
-Η φυλή ανήκει στη «λίστα κινδύνου» για συστροφή στομάχου: ταΐζετε τα ενήλικα ζώα δύο φορές την ημέρα, μουσκεύετε την ξηρή τροφή καλά, και αφήστε τα σκυλιά ν΄ αναπαυθούν μετά από κάθε γεύμα.
-Τα ανοιχτόχρωμα κουτάβια γεννιούνται ολόλευκα και οι κηλίδες αρχίζουν να εμφανίζονται αργότερα. Όπως και σε άλλες φυλές, τα πολύ ανοιχτόχρωμα δείγματα χωρίς σκούρα χρωστική, μπορεί να είναι γενετικώς κωφά ή βαρήκοα.
-Διαλέξτε το κουτάβι εκείνο που έχει στιβαρό, συμπαγές σώμα, με γερά πόδια και σκελετό και ωραίο κεφάλι. Ανοιχτόχρωμα γαλάζια μάτια σε ηλικία 2 μηνών σημαίνουν ότι και το ενήλικο σκυλί θα έχει πολύ ανοιχτόχρωμα μάτια.
-Μην χρησιμοποιείτε «γυαλιστικά» σπρέι στο σέττερ: η μύτη του είναι πολύ ευαίσθητη και το μεταξωτό του τρίχωμα, αν το φροντίζετε σωστά, έχει μια φυσική στιλπνότητα που κάνει άχρηστα τέτοια καλλωπιστικά βοηθήματα.
-Και θυμηθείτε ότι το Αγγλικό Σέττερ είναι ένα βαθύ, συναισθηματικό πλάσμα, όχι μια παραγωγική μηχανή. Δένεται στενά με τους οικείους του και είναι λυπηρό να βλέπουμε τόσα και τόσα σέττερ ν΄ αλλάζουν χέρια σε σχετικά μεγάλη ηλικία, σαν να ήταν άλογα όντα. Το κυνήγι μπορεί να είναι ένα ευγενικό σπορ, με έμφαση στον ίδιο το σκύλο και την ευτυχία του, αλλά μπορεί να είναι και μια πολύ στυγνή υπόθεση για κάποιους, με το σκύλο απλά στη θέση της πρόφασης, του μέσου και του άψυχου «πράγματος»…
-Τέλος, το κυνήγι δεν είναι ο μόνος «φυσικός» χώρος του Αγγλικού Σέττερ. Ίσως το πιο τρυφερό απ΄ όλα τα κυνηγετικά σκυλιά, είναι άριστος σύντροφος και έχει υπηρετήσει τον άνθρωπο σαν Οδηγός Τυφλών και σαν σκύλος – υποστήριξης και έχει θέσει την εξαιρετική του μύτη στην υπηρεσία του έργου της Διάσωσης σε φυσικές καταστροφές. Και, ο σκύλος που δεν κυνηγάει, δεν ανήκει σε κάποιον φριχτό «Καιάδα» – ανήκει δίπλα μας, μέσα στην καρδιά μας…

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Πως θα επιλέξουμε κουτάβι…

 http://kynoclub.gr


Η 9η εβδομάδα της ζωής των κουταβιών είναι η εβδομάδα κοινωνικοποίησης και το «δέσιμο» με τον άνθρωπο. Όσοι εκτροφείς δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε επαφή τα κουτάβια τους με πολλούς ανθρώπους, διαφορετικών ηλικιών, είναι καλύτερα να τα παραδώσουν τότε στους νέους τους ιδιοκτήτες, αφού τους καθοδηγήσουν σχετικά. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο μόνος που έχει κάποια πιθανότητα σωστής επιλογής είναι ο εκτροφέας, αυτός που παρακολουθούσε την συμπεριφορά τους καθημερινά.
Έχει διατυπωθεί από επώνυμους εκτροφείς και εκπαιδευτές, ότι δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής που θα μας εξασφαλίσουν πλήρως την αγορά του καλύτερου κουταβιού.  Για παράδειγμα οι σκύλοι των σωμάτων ασφαλείας και οι οδηγοί τυφλών μετά την πρώτη τους επιλογή παραδίδονται σε ανθρώπους που τους μεγαλώνουν έως την ηλικία των 10 -12 μηνών. Μόνο τότε επιλέγονται οριστικά.
Έτσι αυτό που εμείς επιζητούμε από την επιλεκτική εκτροφή είναι να έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και, αν επιτύχουμε, να μπορούμε να ζευγαρώσουμε το σκυλί μας με την ελπίδα ισάξιων ή καλύτερων απογόνων.

Επιλογή – αγορά     
 Αν δεν πρόκειται να επιλέξετε από δική σας γέννα αλλά θέλετε να αγοράσετε, τότε ξεκινήστε από την επιλογή του σωστού εκτροφέα. Ζητήστε να δείτε και τους δύο γονείς. Ελέγξτε τους αν είναι εντός των μορφολογικών προτύπων, δείτε τα εργασιακά τους προσόντα στην πράξη, μην αρκείστε στα λόγια. Ελέγξτε τα pedigree τους και βεβαιωθείτε πως και τα κουτάβια θα εγγραφούν στον ΚΟΕ. Αυτά είναι τα εύκολα. Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην επιλογή σας θα πρέπει από το pedigree να κάνετε ένα κατάλογο των ιδιοκτητών των προγόνων, για να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Αν οι γονείς του κουταβιού που σας ενδιαφέρει έχουν ξαναγεννήσει, φυσικά θα πρέπει να μάθετε την εξέλιξή των κουταβιών τους. Το επιθυμητό είναι οι γεννήτορες να έχουν δώσει εξαιρετικούς απογόνους από διαφορετικά ζευγαρώματα.
Τα προσόντα που επιζητούμε από τους προγόνους είναι:
-Εξυπνάδα
-Πάθος για κυνήγι
-Δυνατή μύτη (ικανότητα όσφρησης)
– Ικανή μύτη (δυνατότητα ανάλυσης και αξιοποίησης της οσμής).
-Ορθή σωματοδομή και χαρακτήρα κατά τα πρότυπα της φυλής.
-Ψυχική ισορροπία.
-Σθένος – Δυναμισμό – Καλή φυσική κατάσταση
– Εκπαιδευσιμότητα
Τα προσόντα αυτά αναφέρονται με τυχαία σειρά και όχι κατά προτεραιότητα. Σαφώς προτιμάται ένας σκύλος που έχει όλα τα προσόντα σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά κάποιος που έχει ένα από τα προσόντα αυτά εξαιρετικά ανεπτυγμένο, ενώ άλλα προσόντα λιγότερο και άλλα καθόλου.
Καλύτερα να πείτε στον εκτροφέα τι ακριβώς ζητάτε, τι χαρακτήρα σκύλου επιθυμείτε και να του ζητήσετε να σας βοηθήσει. Αυτός βλέποντας την καθημερινή εξέλιξη των κουταβιών μπορεί να τα αξιολογήσει, βάσει αυτών που έχουν δείξει μέχρι εκείνη την στιγμή. Σε ένα μήνα βέβαια μπορεί να έχει άλλη γνώμη. Τι παραπάνω γνωρίζει ο εκτροφέας από εσάς; Έχει δει ποια διεκδικούν τη θηλή, πως διώχνουν τα άλλα, ποια είναι ποιο δυναμικά, ποια είναι συνεσταλμένα, ποια είναι μεθοδικά στο παιχνίδι τους και ποια μπαίνουν μέσα σε όλα, ποια είναι εξοικειωμένα με θορύβους, ζώα, ανθρώπους κλπ., ποια μαθαίνουν ευκολότερα. Γνωρίζει αν πέρασε κάποια ασθένεια.  Μπορείτε  να κάνετε και τις δικές σας παρατηρήσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να τον επισκεφθείτε πολλές φορές. Το πιο δυναμικό κουτάβι, αν το δείτε μία μόνο φορά και τύχει να είναι κουρασμένο μετά από παιχνίδι, θα το θεωρήσετε άχρηστο.
Πολλοί πιστεύουν πως το κουτάβι που περιποιείται και προστατεύει η μάνα του είναι το καλύτερο της γέννας. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει στην πραγματικότητα. Αν σας ενδιαφέρει και η μορφολογία, υπάρχει μία εβδομάδα μεταξύ 2 και 3 μηνών που το κουτάβι είναι περισσότερο ισορροπημένο. Μετά αρχίζει η ανισομερής ανάπτυξη, δηλαδή πότε αναπτύσεται το σώμα αλλά παραμένει μικρό το κεφάλι, πότε έχει πάρει βάθος το στήθος αλλά δείχνει πολύ στενό κλπ. Αν ο εκτροφέας ασχολείται σε βάθος με μια φυλή και έχει δει από πολλές γέννες την ανάπτυξη των κουταβιών μέχρι την ενηλικίωσή τους, αποκτά μία εμπειρία, για την επιλογή του σωστότερου μορφολογικά κουταβιού όταν αυτό είναι σε ηλικία δυόμισι –τριών μηνών.
Σε περίπτωση που η αγορά γίνει από το εξωτερικό, παρόλες τις θετικές πληροφορίες που μπορεί να έχετε συλλέξει καθώς φωτογραφίες και βίντεο, καλό είναι να πάτε να το παραλάβετε. Αν δεν είναι όλα όπως τα περιμένατε, καλύτερα γυρίστε με άδειο κλουβί. Βέβαια τόσο βαρύτερο το «άδειο κλουβί» όσο περισσότερα ήταν τα χιλιόμετρα που διανύσατε. Σίγουρα όμως δεν θα κουβαλάτε για τα επόμενα 15 χρόνια το βαρύ φορτίο ενός σκύλου που δεν θα σας ικανοποιεί.
koutavia2
Το κουταβάκι πρέπει να είναι υγιές.

Συγκεκριμένα:
Μάτια: Να μην έχουν τσίμπλες (δακρύρροια). Να μη γυρνούν τα βλέφαρα προς τα μέσα ή προς τα έξω (εντρόπιο, εκτρόπιο). Να έχουν το χρώμα που απαιτείται από το πρότυπο της φυλής.
Αυτιά: Να μην έχουν δυσοσμία και εκκρίσεις (ωτίτιδα).
Στόμα: Σωστή οδοντοφυΐα και ούλα υγιή με σωστή χρωστική. Δύσοσμη αναπνοή μπορεί να προέρχεται από χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα ή ακόμη χειρότερα από δυσλειτουργία στα εσωτερικά όργανα πέψεως ή στο αναπνευστικό.
Χρωστική: Πολλοί πιστεύουν πως τα λευκά στίγματα στην μύτη (αποχρωματισμός) καθορίζουν την χρωστική. Υπάρχουν όμως πολλά παραδείγματα κουταβιών με έντονη χρωστική στο σώμα και τους βλεννογόνους που εντούτοις έχουν στίγματα στην μύτη (συνήθως εξαφανίζονται μεγαλώνοντας). Θα πρέπει λοιπόν να σχηματίζουμε την άποψη από το σύνολο.
Δέρμα και τρίχωμα: Το υγιές δέρμα χωρίς εκζέματα, πιτυριάσεις, κοκκινίλες και φαγούρα, όπως και το γυαλιστερό τρίχωμα που δεν φεύγει εύκολα όταν το τραβήξεις, δίνουν εικόνα γενικώς υγιούς κουταβιού, καλοταϊσμένου και περιποιημένου.
Έδρα: Ερεθισμένη και λερωμένη μπορεί να φανερώνει συχνές διάρροιες.
Κοιλιά: Διογκωμένη σε αδύνατο σωματάκι συνήθως υποδηλώνει εντερικά παράσιτα (ασκαρίδες, οξίουρους κλπ)
Αφαλός: Αν δείτε ένα ογκίδιο σαν μπιζελάκι η και μεγαλύτερο στην θέση του αφαλού, πρόκειται συνήθως για ομφαλοκήλη (κακή αποκοπή του λώρου). Μπορεί να γίνει επανάταξη ή να χρειαστεί εγχείρηση.
Αρθρώσεις, πόδια, ράχη: Διογκωμένες αρθρώσεις και ζεστές, στραβά πόδια και γραμμή ράχης που κρεμά είναι σημάδια ραχίτιδας. Πιθανόν να μη τρέφονται σωστά ή να μεγαλώνουν σε σκοτεινό υπόγειο.  Ελέγξτε τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις. Ζητήστε να το δει ο κτηνίατρός σας, εκείνος θα αποφανθεί για την ακρίβεια των πρώτων σας παρατηρήσεων.
koutavia1

Επιλογή από δική μας εκτροφή   
Αν η θηλυκή είναι δική σας και θα θέλατε από αυτή τη γέννα να κρατήσετε ένα κουτάβι, τότε μαζί με τις προαναφερθείσες παρατηρήσεις κάντε μερικά τεστ ευφυΐας, όσφρησης και χαρακτήρα.
Τεστ ευφυΐας: Βάζουμε ένα πλέγμα 1½ μέτρο μπροστά από το φαγητό τους και τα αφήνουμε όλα μαζί 3 μέτρα μακριά  από το κέντρο του. Παρακολουθούμε ποιο θα πάει κατ’ ευθείαν από το πλάι, ποιο θα ψάξει για λίγο κοντά στο πλέγμα  και ποιο θα «κολλήσει» πίσω από το πλέγμα κλαίγοντας. Η πρώτη μέρα δεν μας λέει τίποτα, επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές και σημειώνουμε τις επιτυχίες του κάθε κουταβιού χωριστά. Στο τέλος τις αξιολογούμε στο σύνολό τους.  Δυσκολεύουμε την άσκηση βάζοντας δύο πλέγματα παράλληλα, σε απόσταση 30εκ. το μπροστινό από το πίσω και κατά 40εκ. να καλύπτει το ένα το άλλο. Επιτυχία είναι η διέλευση ανάμεσα από τα πλέγματα κάνοντας ένα ζικ-ζακ. Μετά από μερικές ημέρες το δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο μεγαλώνοντας και στενεύοντας τον διάδρομο. Αργότερα προσθέτουμε 3ο  πλέγμα κ.ο.κ.

Τεστ όσφρησης: Κρύβουμε σε ένα περιορισμένο κήπο (20 m²) μεζεδάκια, σε αριθμό ένα λιγότερο από τα κουτάβια. Δίνουμε σε κάθε κουτάβι να μυρίσει ένα μεζεδάκι και το αφήνουμε να το φάει. Αμέσως τα μεταφέρουμε όλα μαζί τα κουτάβια στο χώρο που έχουμε τα κρυμμένα και σημειώνουμε ποια θα βρουν τα μεζεδάκια με τη μύτη τους. Το ίδιο συνεχίζεται 2-3 μέρες και μετά βάζουμε κάθε φορά λιγότερα μεζεδάκια. Για να μη μας δείξει το τεστ το πιο λαίμαργο, φροντίζουμε να τρέφονται όλα τα κουτάβια την ίδια ώρα (π.χ. το προηγούμενο βράδυ). Σε λίγες μέρες αντικαθιστούμε το μεζεδάκι με ένα γνωστό τους παιχνίδι. Η βαθμολογία βγαίνει συνολικά.
Υπάρχουν εκτροφείς που ασχολούνται τόσο πολύ με τα κουτάβια τους; Υπάρχουν, όμως είναι λίγοι και τα κουτάβια τους κοστίζουν κάτι πάρα πάνω. Ωστόσο στον τελικό απολογισμό είναι τα φθηνότερα. Γι’ αυτό επιλέξτε από καλές γραμμές, από καλά κυνηγόσκυλα και συνεχίστε την εκτροφή με το μεράκι και τις υποδείξεις του εκτροφέα σας για να έχετε στο μέλλον τη δική σας ποιοτική γέννα και την ευκαιρία να επιλέξετε, με περισσότερες πιθανότητες μέσα από τα καλά το καλύτερο.

Ο καιρος στον Εβρο σημερα απο το orestiada weather https://www.facebook.com/profile.php?id=100008456088215&fref=ts


Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

14 ήταν τα αγριογούρουνα που δολοφόνησε ο δράστης. Ήταν έγκυος το θηλυκό αγριογούρουνο...ΗΧΗΤΙΚΟ



 Ακούστε τι είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM, o δασολόγος του δασαρχείου Αλεξ/πολης Λεωνίδας Ζανέλης για τη νάναδρη λαθροθορία κατά αγριόχοιρων της περιοχής. Ακούστε το είπε...
http://www.ihunt.gr

https://www.mixcloud.com/maximum-maximumfm/%CE%BB%CE%B6%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%B7%CF%83-13-02-15/

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Δειτε τις πλημμυρες του Εβρου απο τον Δορυφορο!

 http://orestiadaweather.blogspot.gr

Δειτε τις πλημμυρες του Εβρου απο τον Δορυφορο!
Βλεπουμε τις τεραστιες εκτασεις που καλυψε το νερο στον καμπο της Ορεστιαδας στα γυρω Χωρια και στο Πυθιο!



Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σημαντικά και πρωτοφανή είδη πουλιών στη Λίμνη Παμβώτιδα!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων και για φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες παγκοσμίως το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους.
Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα συντονίζει ηΕλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συμμετοχή εθελοντών ορνιθοπαρατηρητών από όλη την Ελλάδα και σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης.
Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας σε ηπειρωτική κλίμακα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που υποστηρίζουν τη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς τα ανωτέρω είδη είναι γνωστά ως δείκτες ποιότητας των υγροτόπων.
Φέτος οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις στη λίμνη Παμβώτιδα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, με τη συνεργασία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Καταγράφηκαν σημαντικά είδη, όπως οι Λαγγόνες και οι Καλαμόκιρκοι, καθώς και άλλα κοινά είδη όπως ερωδιοί, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες πάπιες, Κορμοράνοι, καθώς και τα τρία είδη γλάρων ο Καστανοκέφαλος ο Ασημόγλαρος και για πρώτη φορά το νανογλάρονο. Επίσης καταγράφηκε για πρώτη φορά τοκηλιδοβούτι.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρά την έντονη υποβάθμιση που έχει υποστεί η Λίμνη Παμβώτιδα τις τελευταίες δεκαετίες εξακολουθεί να φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα.

 http://kynoclub.gr